WATER KEFIR, KEFIR DE FRUITS, TIBI, sugar free

.

Κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού χωρίς ζάχαρη

H φωτό από το www.commonsensehome

Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας. Το ποτό που προκύπτει είναι άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση. Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.

Βασική συνταγή για ένα φλιτζάνι κεφίρ χωρίς ζάχαρη

1 φλιτζάνι φυσικό μεταλλικό νερό
20 g κεφίρ (περίπου 2 κ.σ.)
3 ξερά σύκα ή 3 κ.σ. σταφίδες
προαιρετικά μια λεπτή φέτα βιολογικού λεμονιού

(Προσοχή: τα φρούτα να είναι χωρίς συντηρητικά που σκοτώνουν την αποικία)

1. Σουρώνετε το κεφίρ σε πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι

2. Βάζετε το κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 300 ml περίπου

3. Προσθέτετε 200-250 ml φυσικό μεταλλικό νερό

4. Προσθέτετε 3 ξερά σύκα ή 40 γρ. σταφίδες και 1-2 λεπτές φέτες βιολογικού λεμονικού

5. Κλείνετε ΧΑΛΑΡΑ το καπάκι (αν κλείσει σφιχτά μπορεί να εκραγεί)

6. Αφήνετε να γίνει η ζύμωση για 24-48 ώρες. Αν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και ίσως είναι έτοιμο σε 12 ώρες. Δοκιμάστε σε διάφορες φάσεις για να βρείτε πόσο γλυκό ή ξυνό το προτιμάτε.

Προσοχή, μην αφήνετε να προχωρά πολύ η ζύμωση, εξαντλείται η αποικία και παράγεται περισσότερο αλκοόλ.

7. Στραγγίζετε το υγρό με πλαστικό σουρωτήρι και μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως, να το κρατήσετε σε θερμοκρασία χώρου για 1-2 24ωρα ή να το βάλετε στο ψυγείο. Αν το φυλάξετε σε ειδικό μπουκάλι με πώμα ασφαλείας για αεριούχα ποτά (αυτά με τη μεταλλική ασφάλεια), θα φυλάξετε και το διοξίδειο του άνθρακα που παράγεται και θα έχετε ένα αεριούχο ποτό.

8. Σουρώνετε το κεφίρ όπως στο βήμα 1 και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία για 2-3 φορές, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Μετά θα πρέπει οπωσδήποτε να το ταΐσετε με ζάχαρη για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί. Αν δεν το κάνετε αυτό, η αποικία κινδυνεύει να πεθάνει. Η συνταγή για τον πολλαπλασιαμό εδώ.

Μπορείτε να κάνετε δεύτερη ζύμωση στο κεφίρ που σταγγίσατε με ξερά ή φρέσκα φρούτα.

Όσοι χρειάζονται κεφίρ στη Θεσσαλονίκη, να εγγραφούν και να το γράψουν κάτω από την ανάρτηση.

About these ads

43 Comments on “WATER KEFIR, KEFIR DE FRUITS, TIBI, sugar free”

  1. Veronica Mrt says:

    Α πολυ ενδιαφερον! Εμεις που μενουμε Αθηνα που θα βρουμε? Πουλανε καπου συγκεκριμενα?

  2. tasteLAB says:

    Δεν πωλείται! Μόνο χαρίζεται. Τέλη Μαΐου θα βρίσκομαι στην Αθήνα και σίγουρα θα μεταφέρω κάποια ποσότητα. Ελπίζω να έχω 3-4 δόσεις, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με το πώς θα αναπτυχθεί η αποικία μου. Μετά θα το πολλαπλασιάσετε και θα το διαδώσετε.

  3. Veronica says:

    Υπάρχει συγκεκριμένος τροπος να ξερουμε εξ οψεως ποτε ειναι ετοιμο το κεφιρ για καταναλωση? Αναφερεται οτι μπορει αν ειναι ετοιμο στις 24 ωρες αν εχει ζεστη. Επισης στο ψυγειο για ποσες μερες διατηρειται?

    • tasteLAB says:

      Είναι περίπου έτοιμο όταν σχηματίζει αφρό. Όμως χρειάζεται μια μικρή δοκιμή: δεν θα πρέπει να είναι γλυκό, ή να είναι πολύ λίγο γλυκό (συνήθως από τη φρουκτόζη που έχει παραχθεί.

      Μπορείς να βάλεις την καλλιέργεια (αποικία σε διάλυμα) στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες. Όμως αυτό είναι καλό να μην το κάνεις πάνω από 1-2 φορές το χρόνο. Αν θέλεις να μην κάνεις ζύμωση, μπορείς να το κρατήσεις για 2 24ωρα εκτός ψυγείου.

  4. ο μηκυτας ειναι ο ιδιος που βαζουμε και στο κεφιρ γαλακτος;

  5. καλησπέρα,
    συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνεις. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για κεφίρ νερού στα ελληνικά.
    Αν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμοι “σπόροι”, ενδιαφέρομαι..
    Μένω Θεσσαλονίκη, κέντρο.
    Ευχαριστώ

  6. lenamaimoudaki says:

    καλησπερα! θα με ενδιεφερε να προμηθευτω κεφιρ νερου!

  7. Caroline Pit says:

    Εχω κάποιες απορίες:
    – Όταν δεν θέλουμε να φτιάξουμε άλλο που το διατηρούμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι;
    -Στην δεύτερη ζύμωση βάζουμε ζάχαρη;

    • tasteLAB says:

      Διατηρείται και εκτός ψυγείου και εντός. Στη δεύτερη ζύμωση δεν χρειάζεται ζάχαρη, αρκούν τα σάκχαρα των φρούτων, ξερών ή φρέσκων ή του χυμού τους.

  8. Θα μπορούσα να ρωτήσω αν υπάρχει διαθέσιμο αυτό το κεφίρ; Γιατί αν το Κεφίρ γάλακτος ήταν πανδύσκολο να βρω αυτό είναι πραγματικά δυσεύρετο. :(

  9. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Μια ακόμα ερώτηση έτσι θα πάω να τους το ζητήσω;; :ρ :ρ

    • tasteLAB says:

      Ναι, απλώς πάρε τηλέφωνο για να βεβαιωθείς ότι θα έχουν στο κατάστημα όταν θα πας.

  10. Anna Tzorou says:

    Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι για κεφίρ νερού, είναι εύκολο; Μένω Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ!

  11. Καλημέρα, Θα βρισκομαι στη Θεσσαλονικη για δυο περιπου εβδομαδες, μηπως θα μπορουσα να παρω και εγω? Θα ταξιδεψω μετα με το αεροπλανο Ροδο. Μηπως καλυτερα να περιμενω τον Οκτωβριο που Θα γυρισω μονιμα? Σκεφτομαι μηπως χαλασει κατα τη μεταφορα, αλλά κι αν μου απαγορευσουνε να το εχω στις αποσκευες που θα παρω στην καμπινα. Στη βαλιτσα μεταφερεται? Ευχαριστω.

    • tasteLAB says:

      Το κεφίρ νερού αντέχει περίπου 2 24ωρα χωρίς “φαγητό”, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, αλλά όχι στο χώρο των αποσκευών γιατί έχει πολύ κρύο και πεθαίνει. Είναι καλύτερα να το βάλεις σε ένα σακουλάκι τροφίμων σε μικρή ποσότητα (50 ml είναι αρκετά), ή σε ένα μικρό βαζάκι (πχ από κρέμα προσώπου), για να μπορείς να το μεταφέρεις στις χειραποσκευές.

  12. g2anag says:

    Καλησπέρα, υπάρχουν διαθέσιμοι σπόροι κεφίρ; Μένω Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ!

  13. Υπάρχει διαθέσιμο κεφίρ; Μένω Θεσσαλονίκη.

  14. tziglipouf says:

    γεια!!!θα ηθελα και εγω αν υπαρχει και ειναι ευκολο κεφιρ νερου!μενω θεσσαλονικη

  15. Κι εγώ ενδιαφέρομαι για κεφίρ! Πως μπορώ να το πάρω?

    Ευχαριστώ!

  16. tasteLAB says:

    Υπάρχει διαθέσιμο κεφίρ και μπορώ να σας δώσω. Δείτε τα mail σας.

  17. zoimarievi says:

    καλημερα ενδιαφερομαι για κεφιρ νερου
    μενω θεσσαλονικη
    ευχαριστω προκαταβολικα!

  18. andonegr says:

    Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι κι εγώ για σπόρους κεφίρ νερού αν υπάρχουν διαθέσιμοι..βρίσκομαι στην Αθήνα.

  19. Kαλησπέρα υπάρχει ακόμη το κεφιρ νερού;Είμαι από Θεσσαλονίκη :)

  20. andonegr says:

    Καλησπέρα!! Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται. Θα ήθελα να προμηθευτώ κι εγώ, υπάρχει διαθέσιμο στην Αθήνα?

  21. stylploy says:

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Ενδιαφέρομαι κι εγώ για σπόρους. Μένω Θεσσαλονίκη. Εάν υπάρχει κάποιος που να έχει διαθέσιμους παρακαλώ ας με ενημερώσει! Σας ευχαριστώ προκαταβολικά! :) stella_jm3@hotmail.com είναι το mail μου!

  22. ενδιαφερομαι και εγω για κεφιρ γαλακτος απο θεσσαλονικη. xrisk2003@yahoo.gr

  23. ενδιαφερομαι για κεφιρ νερου ^_^ ,μενω θεσσαλονικη ,ευχαριστώ πολυ!!!

  24. Καλησπέρα.χρόνια πολλά!Θα ‘ηθελα κι’εγώ αν είναι εύκολο να προμηθευτώ κεφίρ νερού.είμαι θεσσαλονίκη,αν υπάρχει η δυνατότητα μπορούμε να εποικοινωνήσουμε εδώ:pontikifr@yahoo.com .Ευχαριστώ!

  25. Aglaia says:

    Κεφίρ νερού υπάρχει διαθέσιμο. Συγνώμη που άργησα να απαντήσω. Σας έχω στείλει e-mail.

  26. zenctheo says:

    Καλησπέρα…

    Ενδιαφέρομαι για κεφίρ νερού. Μένω Θεσσαλονίκη. Υπάρχει;

    Ευχαριστώ πολύ

  27. zoimarievi says:

    καλησπερα ειχα ενδιαφερθει για κεφιρ νερου,αλλα δν ειδα καμια ειδοποιηση στα mail μου
    zoi.marievi@gmail.com.εαν υπαρχει κομα διαθεσιμο ενδιαφερομαι.
    ευχαριστω κ παλι

  28. καλησπερα, ενδιαφερομαι για κεφιρ νερου,βρισκομαι θεσσαλονικη, το εμειλ μου ειναι sofialazaridou72@yahoo.gr, παρακαλω, επικοινωνηστε μαζι μου, ευχαριστω πολυ…

  29. Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που διάβασα. Μένω Θεσσαλονίκη, υπάρχει τρόπος να βρώ κεφίρ? Σας ευχαριστώ

  30. Καλησπέρα,μένω Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρομαι για κεφίρ νερού καθώς θηλάζω!ευχαριστώ. το email μου είναι svonofakou@yahoo.com


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 210 other followers