Καρότο τουρσί

Καρότο τουρσί, το πιο ήπιο!

Τα καρότα τουρσί έχουν ήπια και ουδέτερη γεύση, τρώγονται εύκολα ακόμη και από τα παιδιά. Συνοδεύουν τα περισσότερα ποτά.

Θα χρειαστείτε:
1 κιλό καρότα
θαλασσινό αλάτι
χυμό ενός λεμονιού
2 φλιτζάνια ζουμί από τουρσί λάχανο ή ορό γιαουρτιού
εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό
2-3 γυάλινα βάζα του λίτρου ή περισσότερα μικρότερα

Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες στην κουζινομηχανή (επιλέξτε το μαχαίρι που κόβει πιο χοντρές φέτες).

Τα βάζετε στα βάζα αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά κενό.

Καλύπτετε με αλατόνερο 4%*

Μοιράζετε το χυμό του λεμονιού.

Κλείνετε χαλαρά τα καπάκια και… περιμέντε.
Μια φορά τη μέρα ανακατεύετε ελαφρά το περιεχόμενο. (Τα καρότα πρέπει να είναι βυθισμένα, γι’ αυτό παραδοσιακά τοποθετούν κάποιο βάρος. Για τις μικρές ποσότητες των γυάλινων βάζων, είναι πιο εύκολο να ανακατεύετε το περιεχόμενο, έτσι ώστε αυτά που είναι πάνω να βυθίζονται και να μην κινδυνεύουν να μουχλιάσουν).
Στις συνηθισμένες θερμοκρασίες χώρου το τουρσί αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες το δεύτερο ή το τρίτο 24ωρο και στην 5η μέρα έχει γίνει. Μπορείτε να το αφήσετε να ωριμάσει κι άλλο, όσο μένει αποκτά πιο έντονο χαρακτήρα σε όσφρηση και γεύση. Το βάζετε στο ψυγείο όταν θεωρείτε ότι είναι έτοιμο.

Αντί για ροδέλες μπορείτε να τα κόψετε σε μπαστουνάκια, είναι πιο όμορφα αλλά είναι αρκετή δουλειά και χρειάζονται λίγη περισσότερη επίβλεψη και ενασχόληση για να μην μουχλιάσουν στο πάνω μέρος.

Καλή όρεξη!

*Για να φτιάξετε το αλατόνερο, διαλύετε 40 γρ. αλάτι σε ένα λίτρο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Βολεύει να διαλύσετε 60 γρ. αλάτι σε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό (1,5 λίτρο) για να το έχετε διαθέσιμο, κάθε φορά που χρειάζετε να προσθέσετε λίγο αλατόνερο στα βάζα.
Το αλατόνερο γι’ αυτή τη συνταγή περιέχει περισσότερο αλάτι σε σχέση με το αλατόνερο που χρησιμοποιούμε στο λάχανο γιατί τα καθαρισμένα καρότα δεν περιέχουν καθόλου γαλακτοβάκιλους για να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν τουρσί, γι’ αυτό χρειαζόμαστε γαλακτοβάκιλους από ζουμί τουρσιού ή ορό γιαουρτιού και περισσότερο αλάτι για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη μη επιθυμητών μικροοργανισμών.


2 Comments on “Καρότο τουρσί”

  1. Καλησπέρα πολύ ωραίο το μπλογκ, εύχομαι καλή συνέχεια!
    Ήθελα να ρωτήσω όταν λες να κλείσουμε χαλαρά τα καπάκια εννοείς να μην τα βιδώσουμε πχ? Για παράδειγμα αυτά τα γυάλινα βάζα με το λάστιχο στο καπάκι και το μεταλλικό κλείσιμο (δεν ξέρω αν το εξηγώ σωστά) τα ασφαλίζουμε ή όχι?

  2. tasteLAB says:

    Ευχαριστώ!
    Όταν γίνεται η ζύμωση, παράγονται αέρια που μπορεί να φουσκώσουν το τουρσί και να το κάνουν να ξεχειλίσει. Αν τα καπάκια είναι χαλαρά κλεισμένα, το τουρσί δεν ξεχειλίζει.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s