ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

Μελομακάρονα  

χωρίς “όσο πάρει και όσο σηκώσει”

Η συνταγή αυτή είναι η πρώτη δική μου συνταγή που μοιράστηκα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο φόρουμ όνειρα. Την αφιερώνω στις απανταχού διαδικτυακές φίλες που ετοιμάζονται από τώρα για τα Χριστούγεννα!

Τα μελομακάρονα αυτά ξεκίνησαν από τη συνταγή μιας φίλης της μητέρας μου και όπως οι περισσότερες συνταγές είχαν όσο αλεύρι σηκώσει. Δεν είχα καθόλου εμπειρία από μελομακάρονα αλλά είχα εμπειρία από  standardization στο εργαστήριο. Επανέλαβα αρκετές φορές τη συνταγή ζυγίζοντας και ογκομετρώντας τα υλικά και κρατώντας σημειώσεις. Αν και για τους περισσότερους έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα ως συνταγή ή ως μελομακάρονο, για μένα είχε περισσότερο ενδιαφέρον η διαδικασία. Το ενδιαφέρον για τη διαδικασία έγινε αφορμή για να αναζητήσω και άλλες ενδιαφέρουσες διαδικασίες που συμβαίνουν στην κουζίνα.

melomakJen

Στη φωτογραφαφία, η συνταγή εκτελέστηκε από τη φίλη Ευγενία και φωτογραφήθηκε από το σύζυγο!

Υλικά
2 φλ. (480 ml) ελαιόλαδο Μυτιλήνης (γίνονται και με σπορέλαιο, αλλά δεν το προτιμώ)
½ φλ. (120 ml) χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. (120 ml) κονιάκ ή άλλο αλκοολούχο ποτό 40 βαθμών (πχ γκράπα, βότκα, σλίβοβίτσα)
1 κ.γ. γαρύφαλλο κοπανισμένο
2 κ.σ. κανέλλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια κι ένα λεμόνι
1 κ.γ. σόδα
½ φλ. ζάχαρη
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (Αγ. Γεωργίου)(340 g)
4 – 4 ½ φλ. αλεύρι “μάνα” (κίτρινη συσκευασία) (480 g)
κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για ξεχωριστό, πιο βαθύ άρωμα, προσθέστε:
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
½ μπαστουνάκι βανίλιας (τα σποράκια του)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά με τα αρωματικά, διαλύουμε τη σόδα και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε λίγο να απορροφήσει όσα υγρά μπορεί (αν δεν το κάνουμε και ρίξουμε αμέσως το αλεύρι, το μίγμα δίνει ψευδώς την εντύπωση ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι).
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 4 φλιτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή, μόλις να πλάθεται και όταν μένει λίγο να βγάζει κάπως το λάδι. Αν είναι πιο σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφούν το σιρόπι. Αν γίνει πολύ μαλακή τα μελομακάρονα θα σκάνε και θα διαλύονται. Το ιδανικό είναι να σκάνε πολύ λίγο στο ψήσιμο. Στην ανάγκη δοκιμάζουμε ψήνοντας ένα μελομακάρονο. Συνήθως δεν χρειάζεται το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι αλεύρι. Υπολογίστε περίπου 15-16 ml ζύμης για κάθε μελομακάρονο (κουτάλι μεζούρα) Γίνονται περίπου 60-70 κομψά μελομακάρονα.

Τα πλάθουμε σαν χοντρά δάχτυλα κυλινδρικά, καθώς ψήνονται παίρνουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 175ο C με αέρα για 25 min.

Σιρόπι 1, για πιο τραγανά μελομακάρονα

3 φλ. ζάχαρη ( 675 g )
1 ½ φλ. μέλι ( 525 g )
1 φλ. νερό ( 240 ml )

Στρώνετε τα μελομακάρονα σε ένα-δύο ταψιά, κοντά το ένα στο άλλο.
Αφήνετε το σιρόπι να βράσει 2-3 λεπτά ενώ το ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα (η ένταση της φωτιάς όχι στο max, προσοχή δεν το αφήνουμε από τα μάτια μας γιατί αν φουσκώσει και χυθεί… ποιος θα καθαρίσει τα σιρόπια;; )
Ρίχνετε πάνω στα μελομακάρονα το βραστό σιρόπι (τα μελομακάρονα είναι κρύα). Μόλις χλιαρύνει κάπως το σιρόπι και αντέχει οριακά το χέρι, τα γυρίζετε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν τόσο ώστε το σιρόπι να είναι σαν ρευστό μέλι. (Αν τα αφήσετε περισσότερο, το σιρόπι γίνεται σαν πηχτό μέλι και μερικά μελομακάρονα μπορεί να σπάσουν. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να ζεστάνετε ελαφρά το ταψί στο φούρνο, με αέρα, στους 80ο C, μέχρι να μπορείτε να τα ξεκολήσετε.)

Ετοιμάζετε το καρύδι χοντροτριμμένο και βουτάτε ένα-ένα τα μελομακάρονα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω τους. Έτσι τα καρύδια μένουν στο μελομακάρονο κι όχι στην πιατέλα.

melomakarona raf

Τα μελομακάρονα της Ραφαέλας.

Περιμένετε 2-3 μέρες για να μελώσουν.

Καλά Χριστούγεννα!

Σιρόπι 2, για πιο μαλακά έως λασπωμένα μελομακάρονα



Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s