Γίδα η παινεμένη!

Γίδα, αίγα, κατσίκα

Έχει δώσει το όνομά της στο Αιγαίο.

Η θεά Αθηνά είχε μια ασπίδα φτιαγμένη από δέρμα κατσίκας, την αιγίδα. Με αυτή προστάτεψε την Αθήνα από μια κακοκαιρία που έστειλε ο Άρης. Η κακοκαιρία εναντίων της αιγίδας είναι η κατΑΙΓΙΔΑ!  Η λέξη αιγίδα σημαίνει πια την προστασία και χρησιμοποιείται στη φράση “υπό την αιγίδα” δηλαδή “υπό την προστασία”.

Η Αμάλθεια ήταν η αίγα που θήλασε το Δία και ο Δίας είχε επίσης τη δική του αιγίδα.

Κατά μία εκδοχή η αιγίδα της Αθηνάς ήταν δώρο το Δία (υπάρχουν και άλλες εκδοχές).

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες

http://users.sch.gr/makritid/_____1.html

http://firiki.pblogs.gr/tags/aiga-gr.html

Αυτά ως μια μικρή μόνο γεύση της πολιτισμικής θέσης που έχει η γίδα στη μυθολογία και το λεξιλόγιο.

Ανάλογη θέση είχε η γίδα και στο εδεσματολόγιο (για να μπούμε στο θέμα!). Έχοντας έναν φιλοξενούμενο από μακριά (κεντρική Ευρώπη), σκέφτηκα να συμπεριλάβω κάτι πολύ ελληνικό στο κυρίως πιάτο της Πρωτοχρονιάς και η βραστή γίδα ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο νου, σκεφτόμενη μερικές πολιτισμικές αναφορές όπως οι παραπάνω.

Αφού τη σιγοέβρασα για 3-4 ώρες, την προηγούμενη μέρα, άφησα τις κατσαρόλες να κρυώσουν (λόγω εορταστικού τραπεζιού, η ποσότητα ήταν αναγκαστικά μεγάλη, οπότε χρειάστηκαν δύο μεγάλες κατσαρόλες για να χωρέσει το κρέας).

Καθάρισα προσεκτικά το ψαχνό από τα κόκκαλα, τους συνδετικούς ιστούς, τους χόνδρους, τις φλέβες και τις αρτηρίες. Το ψαχνό το έκανα κοκκινιστό. Τα υπόλοιπα τα έβαλα ξανά να σιγοβράσουν με το ζωμό που θα τον σερβίρω σαν κονσομέ.

Η γίδα είναι από τα αγαπημένα μου κρέατα, αλλά ο χασάπης της γειτονιάς μου δεν φέρνει ποτέ. Οπότε αναγκάζομαι να πηγαίνω στην κεντρική αγορά, παίρνω μεγάλη ποσότητα, καταψύχω τη μισή. Την κάνω βραστή. Τα μεγάλα κομμάτια τα ξεχωρίζω για κοκκινιστό και τα υπόλοιπα τα σερβίρω με το ζωμό σαν σούπα.

Μέχρι να αξιωθώ να αναρτήσω φωτογραφίες και συνταγές, αναρωτιέμαι αν τρώτε γίδα και πόσο συχνά;


One Comment on “Γίδα η παινεμένη!”

  1. Sophia Douma says:

    H βραστή γίδα είναι από τα αγαπημένα μας οικογενειακώς πιάτα, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα! Επίσης, γίδα βραστή έφαγε ο σύζυγος στο εστιατόριο του μαιευτηρίου λίγο πριν τον τοκετό μου (για να πάρει δυνάμεις να βοηθήσει)!
    Περιμένω συνταγές, ειδικά για το κοκκινιστό!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s