WATER KEFIR MULTIPLICATION

.

Πολλαπλασιάζοντας το κεφίρΗ φωτό από το culiblog.org

Aπό τη στιγμή που θα αρχίσετε να κάνετε κεφίρ, οι σπόροι θα πολλαπλασιαστούν αργά ή γρήγορα. Μπορείτε να επιταχύνετε τον πολλαπλασιασμό εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες.

1. Χρόνος:Χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής, ειδικά αν οι σπόροι έχουν ταλαιπωρηθεί πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Η ταλαιπωρία μπορεί να είναι το ταξίδι που έχουν κάνει για να φτάσουν μέχρι εσάς, οι μέρες που έχουν μείνει ατάιστοι, η έκθεση σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες από το ιδανικό.

2. Κανονικότητα στο τάισμα: Οι σπόροι κεφίρ θα πρέπει να μπαίνουν σε καινούργιο διάλυμα ζάχαρης, κάθε 24-48 ώρες για να μην μείνουν χωρίς τροφή. Αν μείνουν χωρίς τροφή, οι πληθυσμοί των βακτηρίων και μυκήτων που αποτελούν την αποικία, χάνουν την ισορροπία τους και αυτό τους οδηγεί στο να πολλαπλασιάζονται λιγότερο αποτελεσματικά. Το πόσο γρήγορα καταναλώνεται η ζάχαρη, εξαρτάται και από τη θερμοκρασία. Σε ένα ζεστό σπίτι ή όταν ο καιρός είναι ζεστός, είναι πιθανό η ζάχαρη να τελειώνει σε ένα μόλις 24ωρο και να πρέπει να μπουν οι σπόροι σε νέο διάλυμα.

3. Πολλαπλασιασμός σε διάλυμα ζάχαρης: Οι σπόροι κεφίρ μπορούν να επιβιώσουν σε διαλύματα με χυμούς φρούτων, με σάκχαρα φρούτων (από ξερά φρούτα), σε νερό καρύδας, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πολλαπλασιάζονται πολύ αργά. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοια διαλύματα, αρκεί να φροντίζουμε να φυλάσουμε μια ποσότητα για πολλαπλασιασμό ή φύλαξη σε ικανοποιητικές συνθήκες.

4. Το πρόβλημα του μελιού: οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού εμποδίζουν τον αποτελεσματικό πολλαπλασιασμό των σπόρων του κεφίρ και οδηγούν σε σταδιακή υποβάθμιση της αποικίας. Μπορείτε να πολλαπλασιάζετε το κεφίρ σε διάλυμα ζάχαρης και να κάνετε ξεχωριστά κεφίρ μελιού.

5. Οι αναλογίες ζάχαρης, νερού και σπόρων κεφίρ:

1 φλιτζάνι νερό (240 ml)
1 κ.σ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. κεφίρ
1 ξερό σύκο ή βερίκοκο ή ανάλογη ποσότητα από οποιοδήποτε ξερό φρούτο ΧΩΡΙΣ συντηρητικά

(η αναλογία ζάχαρης νερού είναι 6%)

Αν υπάρχουν πολλοί σπόροι κεφίρ στο βάζο, δεν έχουν επαρκή χώρο να αναπτυχθούν και επιβραδύνεται ο πολλαπλασιασμός τους.

6. Θερμοκρασία: Οι σπόροι του κεφίρ προτιμούν τη ζέστη. Θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 25ο C είναι ιδανικές. Αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο για να μην υπερθερμανθεί το περιεχόμενο του βάζου (λειτουργεί σαν θερμοκήπιο).

7. Ψυγείο: Είναι καλό για να διατηρήσετε μια αποικία αλλά όχι για να την πολλαπλασιάσετε. Στο ψυγείο η αποικία μπαίνει σε χειμερία νάρκη και είναι δύσκολο να την επαναφέρετε αν εκτίθεται συχνά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς βάλτε την αποικία στο ψυγείο μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και όσο το δυνατό λιγότερες φορές (πχ μια φορά το χρόνο που φεύγετε για διακοπές).

8. Ανεπεξέργαστη ζάχαρη: Η μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη περιέχει πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία της αποικίας. Σε περίπτωση που δεν έχετε ανεπεξέργαστη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή, προσθέτοντας 1 κ.γ. μελάσσα σε κάθε λίτρο νερό.

9. Φυσικό μεταλλικό νερό: Οι σπόροι του κεφίρ χρειάζονται τα μεταλλικά στοιχεία του νερού και το φυσικό μεταλλικό νερό είναι το καλύτερο. Το νερό δικτύου που περιέχει χλώριο είναι ακατάλληλο γιατί μπορεί να σκοτώσει την αποικία. Το φιλτραρισμένο νερό δικτύου, αν προέρχεται από φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, χρειάζεται πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία (βλ. 10). Το φιλτραρισμένο νερό από φίλτρο άνθρακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς άμεσο κίνδυνο, αλλά είναι καλό να χρησιμοποιείται φυσικό μεταλλικό νερό τουλάχιστον μία φορά στις 7-10 ημέρες. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα φιλτραρίσματος, βράστε το νερό για να απομακρυνθεί τουλάχιστον το χλώριο και αφήστε το να κρυώσει καλά, πριν το χρησιμοποιήσετε.

10. Μεταλλικά στοιχεία: αν το νερό που χρησιμοποιείται δεν είναι κατάλληλο και αν η ζάχαρη δεν είναι ανεπεξέργαστη, μπορείτε να προσθέσετε:

  • Μια πολύ μικρή πρέζα υψηλής ποιότητος αλατιού: ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, αλάτι Ιμαλαΐων κλπ. (Προσοχή: μη χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι, δεν περιέχει τα χρήσιμα ιχνοστοιχεία και περιέχει επικίνδυνα αντισυσσωματικά).
  • Μερικές σταγόνες συμπυκνωμένα μεταλλικά στοιχεία (πωλούνται)
  • Ένα μικρό κομμάτι από το κέλυφος ενός αυγού, το ¼ του κελύφους για ένα λίτρο νερό. Προσοχή: βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν το μοιράζεστε με κάποιον που έχει αλλεργία στο αυγό.
  • Αν χρησιμοποιείτε λευκή ζάχαρη για να έχετε ουδέτερο σε γεύση κεφίρ, θυμηθείτε μετά από λίγες δόσεις (4-5) να προσθέσετε 1 κ.γ. μελάσσα για κάθε λίτρο νερό. Αυτό θα δυναμώσει την αποικία και μετά μπορείτε να συνεχίσετε πάλι με την λευκή ζάχαρη.

11. Ξέβγαλμα: Δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να το σουρώσετε. Αν είναι ταλαιπωρημένο από μεταφορά, μπορείτε να το ξεβγάλετε με φιλτραρισμένο νερό πριν αρχίσετε την καλλιέργεια.

Προσοχή!

Το κεφίρ μπορεί να κινδυνέψει από τα μεταλλικά σκεύη και εργαλεία και αν έρθει σε επαφή με το αλουμίνιο μπορεί και να πεθάνει. Αποφύγετε τα μεταλλικά δοχεία, τα ανοξείδωτα κουτάλια, τα μεταλλικά σουρωτήρια.

Προτιμήστε τα γυάλινα δοχεία, πλαστικά ή υφασμάτινα (πχ ένα κομμάτι γάζα) σουρωτήρια και ξύλινα πλαστικά ή πορσελάνινα κουτάλια.


8 Comments on “WATER KEFIR MULTIPLICATION”

 1. Veronica says:

  Σήμερα υιοθέτησα μια αποικία σπόρων και σε ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να μακροημερεύσει 🙂

  • tasteLAB says:

   Βερόνικα, να σου ζήσει! Θα μακροημερεύσει γιατί είναι πολύ εύκολο. Γίνεται πολύ ωραίο με φρέσκα φρούτα στη δεύτερη ζύμωση.

   • Veronica says:

    Φρέσκα φρούτα? Στη δεύτερη ζύμωση? Ως τωρα το κανω με ξερα βερυκοκα. Πως γινεται η δευτερη ζυμωση? Εννοεις αφου γινει το κεφιρ και το βαζω στο ψυγειο μπορω να βαζω μεσα φρεσκα φρουτα?

    Να ρωτησω και κατι αλλο. Παρατηρησα οτι πολυ γρηγορα, πριν το 24ωρο σχηματιζεται κάτι λευκό στην επιφανεια, δεν ξερω αν καταλαβαινεις τι εννοω. Αυτο συνηθως το εβλεπα στα τουρσια που κανουμε, οταν περναει πολυς καιρος χωρις να τα φαμε και αρχιζουν να χαλανε. Κανω οτι λες με νερο μπουκαλιου, εχεις ξαναδει να εμφανιζεται αυτο το λευκο στρωμα? Η Ευη λεει οτι δεν συμβαινει στα δικα της. Εγω το φιλτραρω βεβαια και το πινω.

 2. tasteLAB says:

  Βερόνικα, όταν κάνει ζέστη, επάνω έχει λίγο αφρό όταν τελειώνει η ζύμωση. Τα τουρσιά μπορεί να πιάσουν μούχλα, είναι αρκετά διαφορετική.

  Για τη ζύμωση με φρέσκα φρούτα, μπορείς να δεις εδώ

 3. Καλημέρα,
  μου χάρισαν μια αποικία σπόρων και έκανα δοκιμή σε 2 βάζα για τον πολλαπλασιασμό τους. Στο ένα βάζο έβαλα μεταλλικό νερό και σταφίδες ξανθιές και στο άλλο βάζο καστανή ζάχαρη, μεταλλικό νερό και ένα ξερό βερύκοκκο. Το δεύτερο βάζο(αυτό με το βερύκοκκο) θεωρώ ότι είνει έτοιμο καθώς σε 24 ώρες έβγαλε αφρό στην επιφάνεια. Αυτό λοιπόν το σούρωσα και ξαναέβαλα τους σπόρους στο βάζο επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Το υγρό που σούρωσα πως το διατηρώ? Για πόσο καιρό διατηρείται? Μπορώ να το πιώ κατευθείαν ή να το προσθέσω σε κάποιο χυμό?Για να επιζήσει η αποικία θα πρέπει κάθε μέρα να επαναλαμβάνω τη διαδικασία?

  • tasteLAB says:

   Το υγρό που σουρώνουμε διατηρείται και εκτός ψυγείου όπου συνεχίζεται αργά η ζύμωση και εντός ψυγείου που η ζύμωση σχεδόν σταματά. Διατηρείται συνήθως 4-5 ημέρες, ίσως και περισσότερο (εξαρτάται από τη θερμοκρασία) αλλά η γεύση μεταβάλλεται και ίσως να μην είναι το ίδιο ευχάριστη. Η λογική είναι να φτιάχνουμε όσο περίπου χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα.
   Το υγρό αυτό πίνεται κατευθείαν, ανακατεύεται με χυμό για άμεση κατανάλωση, μπορεί να μείνει με χυμό και φρούτα για δεύτερη ζύμωση όπως εδώ. Στη δεύτερη ζύμωση μπορεί να μπει οτιδήποτε έχει σάκχαρα. Από φρέσκα φρούτα μέχρι κομπόστα ή μαρμελάδα που περιέχουν και ζάχαρη (για όσους την καταναλώνουν).

 4. Δεν ειμαι σιγουρη αν καταλαβα καλα, οποτε θα ρωτησω… οταν θελω απλα να συντηρησω την αποικια αρκει να την ταίζω μονο ζαχαρονερο ή ειναι απαραιτητο και το φρουτο?

  • tasteLAB says:

   To ζαχαρόνερο δεν είναι αρκετό για να τραφεί το κεφίρ. Τα ξερά φρούτα πρσφέρουν εκτός από απλά σάκχαρα (φρουκτόζη) και πλήθος ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την ευημερία της αποικίας.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s