ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΕ ΧΥΜΟ ΑΝΑΝΑ

Φυσικό προζύμι με χυμό ανανά

Η φωτό από το http://www.teaandcookiesblog.com

Έχω κάνει 5 φορές το προζύμι με νερό και αλεύρι που ήταν πολύ πετυχημένο τις 3 φορές αλλά τις άλλες δύο δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Παρόλο που φούσκωνε ως προζύμι, στο ψωμί δεν ήταν πολύ αποτελεσματικό. Δεν είχα δυνατότητα να ταυτοποιήσω τα είδη των  μικροοργανισμών που αναπτύχθηκαν, αλλά έχω βάσιμες υποψίες ότι δεν ήταν οι  γαλακτοβάκιλοι που προσκάλεσα.  Ψάχνοντας για sourdough starter, βρήκα μια συνταγή που υπόσχονταν σίγουρη επιτυχία.

The Fresh Loaf sourdough stater

Οι γαλκτοβάκιλοι υπάρχουν στο φλοιό των δημητριακών. Το φρεσκοαλεσμένο αλεύρι (ή όσο το δυνατόν πιο φρέσκο), εξασφαλίζει την ύπαρξη αρκετών γαλακτοβάκιλων που θα αναπτυχθούν και θα κάνουν ένα δυνατό προζύμι.

Σε αυτή τη συνταγή, αντί για νερό χρησιμοποιούμε το χυμό του ανανά. Αρκεί ο χυμός που βγαίνει από τις φλούδες, όταν τις στίβουμε. Ο χυμός του ανανά είναι ελαφρά όξινος και περιέχει σάκχαρα. Τα οξέα δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό για τους γαλακτοβάκιλους και τα απλά σάκχαρα τους δίνουν άμεση τροφή για να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

1. Ημέρα πρώτη

50 g αλεύρι ολικής αλέσεως (σιταριού ή/και σίκαλης ή/και κριθαριού)
40 ml χυμό ανανά

Ανακατέψτε, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το σε θερμοκρασία χώρου για 24 ώρες.

2. Ημέρα δεύτερη, προσθέστε

50 g αλεύρι όπως παραπάνω
40 ml χυμό ανανά

Ανακατέψτε, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το σε θερμοκρασία χώρου για 24 ώρες, μπορεί να δείτε μερικές φουσκάλες, μπορεί και όχι.

3. Ημέρα τρίτη, προσθέστε

50 g αλεύρι όπως παραπάνω
40 ml χυμό ανανά

Ανακατέψτε, σκεπάστε με μια μεμβράνη για τρόφιμα και αφήστε το σε θερμοκρασία χώρου για 24 ώρες. Αν δεν δείτε φουσκάλες, περιμένετε και ένα δεύτερο 24ωρο πριν συνεχίσετε τη διαδικασία.

4. Ημέρα τέταρτη (ή πέμπτη)

100 g από το παραπάνω προζύμι
100 g αλεύρι*

60 ml νερό πηγής (εμφιαλωμένο, όχι επιτραπέζιο)

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αλεύρι για να ταΐσετε το προζύμι. Το λευκό αλεύρι συνήθως είναι καλύτερο σε αυτή τη φάση γιατί η τροφή για τους γαλακτοβάκιλους είναι πιο άμεσα διαθέσιμη. Ανακατέψτε, σκεπάστε με μια μεμβράνη για τρόφιμα και αφήστε το σε θερμοκρασία χώρου για 24 ώρες.

5. Ημέρα πέμπτη, έκτη, έβδομη

100 g από το παραπάνω προζύμι
100 g αλεύρι

60 ml νερό πηγής (εμφιαλωμένο, όχι επιτραπέζιο)

Επαναλάβετε τη διαδικασία μία φορά την ημέρα, τις επόμενες μέρες, μέχρι να πετύχετε ένα προζύμι που διπλασιάζεται σε όγκο σε 3-4 ώρες. Συνήθως αρκούν 3-4 ημέρες.

Η ζύμη που περισσεύει μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μίγματα με αλεύρι όπως οι κρέπες, το ψωμί, η ζύμη πίτσας κλπ.

4 No-Wait Sourdough RecipesLeave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s