ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

.

Παντεσπάνι

παντεσπάνι2


Υλικά

5 αυγά (μεσαία, των 50 γρ., δηλαδή 250 γρ.)
125 γρ. ζάχαρη
3 πρέζες αλάτι
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

(γενικά για το παντεσπάνι, ζυγίζουμε τα αυγά, βάζουμε το μισό του βάρους των αυγών ζάχαρη και αλεύρι όσο η ζάχαρη, το αλάτι μια πρέζα για κάθε 2 αυγά).

  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 170° C (χωρίς αέρα)
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα σαν μους.
  3. Διπλοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε σαν βροχή στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύουμε με κυλικές απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω (όχι γύρω-γύρω όπως τη σάλτσα). Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το αλεύρι.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 24 εκ.
  5. Για μεγαλύτερη άνεση στο ξεφορμάρισμα, κόβουμε ένα χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις του πάτου και το βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε όπως τα τοιχώματα της φόρμας.
  6. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει, το τυλίγουμε με μεμβράνη για να μη στεγνώσει και το βάζουμε για μια νύχτα (ή περισσότερο) στο ψυγείο.
  8. Για να το κόψουμε οριζόντια (στα 2 ή στα 3), βάζουμε στην άκρη του πάγκου, το κρατάμε με την παλάμη μας από πάνω και κόβουμε με το μαχαίρι περιστρέφοντάς το.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s