KOMBUCHA, MAGIC ELIXIR

.

Κομπούχα, μαγικό ελιξήριο

kombucha-crop2

Η φωτό από το http://www.thehealthyhomeeconomist.com/

Η κομπούχα είναι ένα ενδιαφέρον όξινο και αφρώδες ποτό με ελάχιστο αλκοόλ (0.5-1%). Πρόκειται για ένα γλυκό τσάι που έχει υποστεί ζύμωση από μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μυκήτων. Στο τελικό ποτό η ζάχαρη έχει σχεδόν καταναλωθεί από τους μικροοργανισμούς και τα αρώματα που αναπτύσσονται κάνουν τη γεύση πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτή του τσαγιού. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο ή να γίνει δεύτερη ζύμωση με φρέσκα ή ξερά φρούτα ή αρωματικά όπως το τζίντερ.

Υλικά και εξοπλισμός για 3 λίτρα

2 γυάλινα βάζα χωρητικότητας 3 λίτρων το καθένα ή 6 χωρητικότητας 1 λίτρου
καλύματα για τα βάζα: απλό βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης ή χαρτί κουζίνας
λαστιχάκια για να στερεωθούν τα καλύματα στα βάζα

2 κομπούχες διαμέτρου 15 εκατοστών ή περισσότερες μικρότερες (χρειάζεται μία για κάθε βάζο)
400 ml έτοιμο ποτό κομπούχα (ως ρυθμιστής οξύτητας) χωρίς άρωμα
3 λίτρα νερό καθαρό, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο
300 γρ. ζάχαρη
4 κουταλάκια του γλυκού μαύρο τσάι ή 4 φακελάκια μαύρο τσάι

Προσοχή: Η κομπούχα είναι πολύ ευαίσθητη στα χημικά, (απολυμαντικά, απορρυπαντικά) και στα μέταλλα. Επίσης είναι ευαισθητη στις μολύνσεις. Κρατήστε όλα τα σκεύη καθαρά, ξεβγάζοντάς τα με βραστό νερό για να φύγουν τα υπολείμματα απορρυπαντικών και αποφύγετε τα μεταλλικά σκεύη εκτός από το ανοξείδωτο ατσάλι που είναι ασφαλές για το βράσιμο του νερού.

1. Βάζετε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα για να βράσει

2. Μόλις βράσει προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί

3. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τσάι σε θήκη ή στα φακελάκια. Περιμένετε 15-20 λεπτά.

4. Στραγγίζετε το τσάι και το μοιράζετε στα βάζα.

5. Αφήνετε να κρυώσει αρκετές ώρες, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία χώρου.

6. Όταν φτάσει σε θερμοκρασία χώρου, προσθέτετε ποτό κομπούχα σε κάθε βάζο σε ποσοστό 10%. Δηλαδή για κάθε λίτρο προσθέτετε 100 ml ποτό κομπούχα.

7. Σε κάθε βάζο τοποθετείτε μια αποικία κομπούχα

8. Σκεπάζετε με το ύφασμα ή το χαρτί κουζίνας και το στερεώνεται με ένα λαστιχάκι.

9. Τοποθετείτε τα βάζα σε κάποια ήσυχη γωνιά, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τα αφήνετε ακίνητα για 8-16 ημέρες. Τα βάζα είναι καλό να μην κουνηθούν όσο γίνεται η ζύμωση.

Η ζύμωση γίνεται πιο γρήγορα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Το καλοκαίρι χρειάζονται συνήθως 8 ημέρες. Το χειμώνα περισσότερες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Για να δοκιμάσουμε την κομπούχα, βυθίζουμε ένα καλαμάκι, φράσουμε το πάνω άνοιγμα και το απομακρύνουμε. Το αδειάζουμε σε ένα ποτήρι και το δοκιμάζουμε. Η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί όταν η κομπούχα έχει ελάχιστη ή καθόλου γλυκιά γεύση.

H φωτό από το  http://brutalimentation.canalblog.com


One Comment on “KOMBUCHA, MAGIC ELIXIR”

  1. […] Πηγή Share this:TwitterFacebookEmailἘκτύπωσηΣᾶς ἄρεσε;Μοῦ ἀρέσειΔηλῶστε πρῶτος/-η ὅτι σᾶς ἀρέσει. […]


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s