ΣΑΛΑΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

 

Μια δροσερή και πλούσια σαλάτα με παντζάρι μαριναρισμένο σε χυμό πορτοκαλιού, πορτοκάλια και καρύδια, ιδανική για τις γιορτινές ημέρες. Ετοιμάζεται καλύτερα από την προηγούμενη μέρα ή αρκετές ώρες πριν και μας απαλλάσσει από το άγχος της τελευταίας στιγμής.

salata pantzari

Υλικά

1 κιλό παντζάρια
1,5 κιλό πορτοκάλια μέτρια για χυμό
150 γρ. καρύδια
1.2 κ.γ. αλάτι

προεραιτικά: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μαρινάρισμα

Πλένουμε και καθαρίζουμε τους βολβούς των παντζαριών.
Τους τρίβουμε σε μέτριο ή χοντρό τρίφτη (στο χέρι ή καλύτερα στην κουζινομηχανή).
Τα βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα
Στίβουμε το χυμό τριών πορτοκαλιών και το ρίχνουμε στη σαλατιέρα*.
Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 4-24 ώρες. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε 3-4 φορές για είναι ομοιόμορφο το μαρινάρισμα. Η διαδικασία αυτή μαλακώνει και κάνει πιο ζουμερά τα παντζάρια, επιπλέον τους δίνει άρωμα και ξυνόγλυκη γεύση.

Σύνθεση
Δύο-τρεις ώρες πριν τη σερβίρουμε, στραγγίζουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε στη σαλατιέρα που θα τα σερβίρουμε. Δοκιμάζουμε και αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Φιλετάρουμε τα υπόλοιπα πορτοκάλια* όπως στο video
Τα μισά τα ανακατεύουμε στα παντζάρια. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε από πάνω για διακόσμηση, μαζί με τα καρύδια.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.

Τα καρύδια έχουν τα απαραίτητα λιπαρά για τη σαλάτα και δεν διαταράσσουν τη φρουτένια γεύση της όπως το ελαιόλαδο, αν όμως σας αρέσει, το προσθέτετε πριν το σερβίρισμα.

*Αν τα πορτοκάλια είναι βιολογικά, κρατούμε τις φλούδες στο ψυγείο για να κάνουμε αργότερα orangettes



Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s