Αλευρόπιτα Ζαγορίου

 

Τη συνταγή αυτή μου την παραχώρησε ευγενικά η Αθηνά Κωστούλα. Την έφαγα στον παραδοσιακό ξενώνα “Το σπίτι του Ορέστη” στα Άνω Πεδινά, όταν η Αθηνά και ο Μιχάλης είχαν τη διαχείριση του ξενώνα. Ίσως να τη σερβίρει ακόμη στο εστιατόριο που έχουνστους Κήπους. Αν επισκεφθείτε τους Κήπους σας συστήνω ανεπιφύλακτα την κουζίνα της Αθηνάς. Αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε από κόκορα κρασάτο μέχρι μους σοκολάτας.

Η πίτα αυτή αποτελεί το γρήγορο φαγητό στο Ζαγόρι. Ετοιμάζεται με υλικά που κάθε σπίτι έχει και γίνεται πολύ γρήγορα. Αλευρόπιτες έχω φάει πολλές όμως η αλευρόπιτα της Αθηνάς είναι η καλύτερη, οι γεύσεις και οι υφές των υλικών ισορροπούν τέλεια.

Υλικά

1 γιαούρτι (200γρ)
50 g λιωμένο βούτυρο (1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
50 g γάλα (1/2 φλιτζανάκι του καφέ)
230 ml νερό (1 φλιτζάνι)
1 αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι
250 g τυρί φέτα τριμμένη

και επιπλέον για την κρούστα που αναφέρεται παρακάτω
Ανάβετε το φούρνο στους 190ο C με αέρα (210ο C χωρίς αέρα)

Λαδώνετε και αλευρώνετε το ταψί όπως όταν κάνετε κέικ. Η αλευρόπιτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή, οι ποσότητες είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Σε μια γαβάθα ανακατεύετε καλά – με ένα αναδευτήρι ή με ένα πιρούνι – όλα τα υλικά εκτός της φέτας, μπορείτε να τα ανακατέψετε και στο μπωλ της κουζινομηχανής με το μαχαίρι.

Προσθέτετε τη φέτα τριμμένη, ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα στο ταψί, καλύπτετε με το παρακάτω μίγμα

1 αυγό
½ φλιτζανάκι γάλα και
½ φλιτζανάκι λάδι
50 g φέτα λεπτοτριμμένη

Χτυπάτε το αυγό σε ομελέτα, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα απλώνετε πάνω από το μίγμα. Αυτό το κάλυμμα βοηθά να ροδοκικκινίσει καλύτερα η επάνω επιφάνεια της πίτας.
Κανονικά ο φούρνος θα έχει προθερμανθεί όση ώρα ετοιμάζετε την πίτα. Τοποθετείτε το ταψί στη θέση 1 (την κατώτερη) όποια μέθοδο ψησίματος και να διαλέξετε (συνιστώ τον αέρα) και ψήνετε μέχρι να ροδίσει, συνήθως χρειάζεται 20-25 λεπτά, όμως εξαρτάται πολύ από το φούρνο, την πρώτη φορά βάλτε το χρονόμετρο στα 20 λεπτά και παρακολουθείστε το χρώμα. Είναι δύσκολο να την κόψετε ζεστή, περιμένετε να κρυώσει λίγο.

Καλή όρεξη!



Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s