Pavlova (3 levels)

.

Πάβλοβα τριώροφη

 


Η πάβλοβα είναι ένα εντυπωσιακό εύκολο και ανάλαφρο γλυκό που μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό αν στηθεί σε τρεις ορόφους
Για μια τριώροφη πάβλοβα χρειαζόμαστε:
  1. Τρεις μαρέγκες σε διαφορετικά μεγέθη
  2. Σάλτσα κόκκινων και μωβ φρούτων
  3. Σαντιγύ από φρέσκια κρέμα γάλακτος, κατά προτίμηση ξινή (crème fraîche épaisse) αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου καλά και σαντιγύ
  4. Φρέσκιες φράουλες ή άλλα φρέσκα κόκκινα και μωβ φρούτα.Εκτός από τα φρέσκα φρούτα, όλα τα υπόλοιπα, μπορούμε να τα ετοιμάσουμε 1-5 μέρες νωρίτερα.

Για τις μαρέγκες μπορούμε να διαλέξουμε μια συνταγή για γαλλική ή ελβετική μαρέγκα.

Η γαλλική γίνεται σε οποιεσδήποτε συνθήκες (πλαστικό ή μεταλλικό μπωλ) και με οποιοδήποτε μίξερ, θέλει περισσότερη προσοχή στο χτύπημα, αν το μίξερ είναι μικρό, του χεριού ή χεριού σε βάση, επιλέγουμε τη μέγιστη ταχύτητα. Αν είναι μεγάλο επιλέγουμε μεσαία ταχύτητα για να προλάβει να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να χτυπηθεί υπερβολικά η μαρέγκα.

Η ελβετική είναι πιο σταθερή και στην εμφάνιση πιο λεία, σαν πέρλα αλλά απαιτεί μεταλικό μπωλ στο μίξερ για να γίνει το μπαιν μαρί. Γίνεται μόνο σε μεγάλο μίξερ με μεταλλικό μπωλ.
Όποια συνταγή και να διαλέξουμε η οργάνωση είναι ίδια. Είναι πιο βολικό η κάθε δόση μαρέγκας να γίνει σε διαφορετική μέρα (στάδιο 1 και 2).
1. Μία δόση (6 ασπράδια και περίπου 400 γρ. ζάχαρη) μαρέγκα για τη βάση. Με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου σχεδιάζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 26-27 εκατοστών στο χαρτί ψησίματος και απλώνουμε σε αυτόν όλο ή σχεδόν όλο το μίγμα (μπορούμε να σχηματίσουμε 4 μικρές μαρέγκες στις άκρες για όσους τριγυρίζουν ανήσυχοι στην κουζίνα). Με ένα κουτάλι διαμορφώνουμε τη μαρέγκα σαν καλάθι, πιέζουμε στον κέντρο και αφήνουμε στην άκρη να προεξέχει. Δεν υπερβαίνουμε τον κύκλο που σχηματίσαμε, με το φούσκωμα ο κύκλος θα γίνει περίπου 30 εκατοστά και θα χωράει οριακά σε μια μεγάλη τουρτιέρα. Ψήνουμε 6-8 ώρες. Την κάνουμε όσο νωρίς θέλουμε το αργότερο 1 μέρα πριν.

2. Μία ακόμη δόση (6 ασπράδια και περίπου 400 γρ. ζάχαρη), για να κάνουμε 2 μεσαίες και 2-4 μικρές μαρέγκες. Με τη βοήθεια ενός πιάτου φρούτου σχεδιάζουμε 2 κύκλους 18-20 εκατοστών στο χαρτί ψησίματος. Για να χωρέσουν οι κύκλοι πρέπει να τους τοποθετήσουμε σε δύο γωνίες στην άκρη μιας διαγωνίου. Για τους μικρους κύκλους χρησιμοποιούμε ένα πιατάκι από το φλιτζάνι του καφέ ή τίποτα. Τους διαμορφώνουμε όλους σε καλάθια. Ψήνουμε 4-6 ώρες. Την κάνουμε όσο νωρίς θέλουμε, το αργότερο 1 μέρα πριν.
Με τα παραπάνω μπορούμε να στήσουμε μια πάβλοβα τριών ορόφων η οποία βγάζει 16-18 μερίδες και περισσεύουν μαρέγκες για μία μικρή πάβλοβα δύο ορόφων (μεσαία και μικρή μαρέγκα) η οποία βγάζει 7-8 μερίδες. Οι μαρέγκες διατηρούνται πολύ καιρό σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό, οπότε μπορούμε να τις κρατήσουμε για μελλοντική χρήση.

3. Σάλτσα φράουλας ή/και κόκκινων φρούτων 350 γρ. Την ετοιμάζουμε 1-5 ημέρες πριν.

4. Σαντιγύ από 1,5 λίτρο κρέμα γάλακτος ή ξινή κρέμα (crème fraîche épaisse) για την τριώροφη (0,5 για τη διώροφη) είναι αρκετά, περισσεύει λίγη κρέμα που τη σερβίρουμε σε ένα μπωλ συμπληρωματικά. Την ετοιμάζουμε τη μέρα που θα τη σερβίρουμε και τη φυλάμε στο ψυγείο σε ήδη κρύο μπωλ, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

5. Φρέσκες φράουλες ή/και άλλα κόκκινα και μωβ φρούτα, 1,5 κιλό  για την τριώροφη (0,5 για τη διώροφη) αρκούν, καλό είναι να έχουμε περισσότερες για να διαλέξουμε καλύτερα τα μεγέθη και τα σχήματα και να σερβίρουμε ό,τι περισσέψει ως συμπλήρωμα. Τις πλένουμε και τις κόβουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.

Save

Save

Advertisements


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s