ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

.

Σάλτσα φράουλας

Μια αρωματική σάλτσα που μπορεί να συνοδέψει τις φρέσκιες φράουλες, να περιχύσει μια πάβλοβα με κόκκινα φρούτα, ένα ανάλαφρο κέηκ, να χρησιμοποιηθεί μέσα σε τούρτες και γλυκά.

Υλικά

900 g φράουλες καθαρισμένες*
300 g ζάχαρη
το χυμό ενός λεμονιού (40 ml περίπου)
προαιρετικά ένας λωβός βανίλιας που έχουν χρησιμοποιηθεί τα σποράκια κομμένος σε 3-4 κομμάτια

Κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια, τις βάζουμε στη ΜΕΓΑΛΗ κατσαρόλα (για το μεγάλο το μάτι, έχει διάμετρο περίπου 24 εκ.)

Όταν ετοιμάζουμε φράουλες δεν κάνουμε ποτέ πάνω από ένα κιλό γιατί θέλουμε να βράσουν το γρηγορότερο δυνατό και να έχει το μίγμα ομοιόμορφη θερμοκρασία.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τις ανακινούμε να πάει η ζάχαρη παντού. Τις αφήνουμε καμιά ώρα, να βγάλουν οι φράουλες ζουμιά, προσθέτουμε τα κομμάτια του λωβού βανίλιας και ανάβουμε το μάτι στο μέγιστο. Μόλις βράσουν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε το μάτι στο 4 (με μέγιστο το 9). Βράζουμε για 8 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά.

Όπως είναι καυτή, τη βάζουμε σε βάζα μαρμελάδας γεμίζοντάς τα ένα εκατοστό κάτω από το χείλος και φροντίζοντας σε κάθε βάζο να υπάρχει ένα κομμάτι από το λωβό. Καθαρίζουμε καλά το χείλος αν έχει λερωθεί. Κλείνουμε σφιχτά με τα καπάκια, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα μετακινούμε.

Βγαίνουν λίγο παραπάνω από 3 βάζα των 350 γρ. μαρμελάδας.

Όταν ανοίξετε το βάζο για να την καταναλώσετε, διατηρείτε στο ψυγείο για μια εβδομάδα

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες διατήρησης, το άρωμα παραμένει έντονο μόνο την πρώτη εβδομάδα. Μετά εξασθενεί σημαντικά και θυμίζει περισσότερο μαρμελάδα.

*Αν δεν υπάρχουν φρέσκιες φράουλες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες. Σε αυτή την περίπτωση, βάζουμε τις κατεψυγμένες φράουλες μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και τις αφήνουμε να αποψυχθούν, πριν τις βάλουμε στη φωτιά.

Με την ίδια διαδικασία κάνουμε σάλτσες φρούτων από φραμπουάζ, φραγκοστάφυλα ή ανάμικτα φρούτα του δάσους.Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s