Λάχανο τουρσί

laxano toursi text

Λάχανο τουρσί, το πιο απλό!

Θα χρειαστείτε:
1 λάχανο
θαλασσινό αλάτι
νερό εμφιαλωμένο

3 γυάλινα βάζα του λίτρου ή περισσότερα μικρότερα

Διαλέξτε ένα αφράτο λάχανο, καθαρίστε τα εξωτερικά φύλλα και κόψτε το όπως όταν κάνετε λαχανοσαλάτα ή λίγο πιο χοντρό. Βάλτε το σε μια λεκανίτσα, ζυγίστε το και προσθέστε 2% θαλασσινό αλάτι, δηλαδή 20 γρ. αλάτι για κάθε κιλό λάχανου.

Ανακατέψτε και ζουλήξτε καλά. Το λάχανο θα χάσει τον όγκο του και θα βγάλει λίγο ζουμί. Αφήστε το κανένα μισάωρο ή λίγο περισσότερο για να βγάλει επιπλέον ζουμί και να χάσει λίγο ακόμη τον όγκο του.

Βάλτε το λάχανο στα βάζα, μοιράστε προσθέστε σε κάθε βάζο το χυμό που έμεινε στη λεκανίτσα. Ζουλήξτε με ένα γουδοχέρι έτσι ώστε το περιεχόμενο να μην έχει εγκλωβισμένο αέρα.

Αν τα υγρά δεν καλύπτουν τα λάχανα, προσθέστε λίγο αλατόνερο 2%*.

Κλείνετε χαλαρά τα καπάκια και… περιμέντε.
Μια φορά τη μέρα ανακατεύετε ελαφρά το περιεχόμενο. (Τα λάχανα πρέπει να είναι βυθισμένα, γι’ αυτό παραδοσιακά τοποθετούν κάποιο βάρος. Για τις μικρές ποσότητες των γυάλινων βάζων, είναι πιο εύκολο να ανακατεύετε το περιεχόμενο, έτσι ώστε αυτά που είναι πάνω να βυθίζονται και να μην κινδυνεύουν να μουχλιάσουν).
Στις συνηθισμένες θερμοκρασίες χώρου το τουρσί αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες το δεύτερο ή το τρίτο 24ωρο. Όταν βγάλει φυσαλίδες, το ζουλάτε να φύγει ο αέρας κάθε μέρα, για 3-4 ημέρες, ή μέχρι να σταματήσει να βγάζει φυσαλίδες.  Μετά το μεταφέρεται στο ψυγείο ή σε ψυχρό χώρο (να μην έχει θερμανση). Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως, αλλά είναι πιο νόστιμο μετά από 10-15 ημέρες.

Καλή όρεξη!

*Για να φτιάξετε το αλατόνερο, διαλύετε 20 γρ. αλάτι σε ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό. Βολεύει να διαλύσετε 30 γρ. αλάτι σε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό (1,5 λίτρο) για να το έχετε διαθέσιμο, κάθε φορά που χρειάζετε να προσθέσετε λίγο αλατόνερο στα βάζα.

Fermeting is fun!

Sauerkraut fermentation


3 Comments on “Λάχανο τουρσί”

  1. tasteLAB says:

    Προσθέστε καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες ή/και πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες, για περισσότερο χρώμα και βιταμίνες.
    Για περισσότερη γεύση, προσθέστε λεπτοκομμένα κοτσάνια σέλερυ που έχει πιο διακριτικό άρωμα από το σέλινο.
    Σε αυτή την περίπτωση το αλάτι το υπολογίζετε στο σύνολο των λαχανικών.

  2. Μετα το δευτερο ή τριτο 24ωρο που ξεκιναει να βγαζει φυσαλιδες, σε ποσες μερες θα ειναι ετοιμο και πως το καταλαβαινουμε?

    Το ψυγειο μας μαλλον εχει πολυ χαμηλη θερμοκρασια, διοτι μερικες φορες πιανει παγο. Μηπως δεν κανει να βαλω το τουρσι εκει? Σκεφτομαι να το βαλω στο μπαλκονι τωρα που η θερμοκρασια ειναι γυρω στους 15 βαθμους. Αν τυχον και ανεβει η θερμοκρασια για μερικες μερες στους 20, κανει να το βαλω στο ψυγειο και μετα οταν ξανακατεβει να το βγαλω εξω? Με λιγα λογια οι μεγαλες αυξομειωσεις στη θερμοκρασια πειραζουν? Σε αυτη την περιπτωση να βαλω λεμονι καλου-κακου?

    Τα λεμονια πρεπει να ειναι βιολογικα?

    • Aglaia says:

      Προσπάθησε να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του ψυγείου.
      Μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο και να το ξαναβγάλεις. Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διάρκεια ζωής.
      Το λεμόνι ίσως χρειαστεί στην αρχή, αν η θερμοκρασία είναι κάπως υψηλή, αλλιώς δεν χρειάζεται.


Leave a comment