ΤΟΥΡΤΑ ΕΞΤΡΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

.

Τούρτα extra φράουλα

τούρτα φράουλα tL

Έξτρα γιατί, εκτός από φράουλες, έχει και φρέσκια σάλτσα φράουλας που προσθέτει επιπλέον γεύση και άρωμα φράουλας. Θα χρειαστούμε 500 γρ. σάλτσα φράουλας, παντεσπάνι, σαντιγύ και φρέσκιες φράουλες. Αν δεν υπάρχουν φρέσκιες φράουλες, διπλασιάζουμε τη σάλτσα και ετοιμάζουμε όλη την τούρτα με σάλτσα φράουλας.

2-5 μέρες πριν: ετοιμάζουμε τη σάλτσα και δύο παντεσπάνια. Επίσης αγοράζουμε 1200-1250 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος για να τη βάλουμε στο ψυγείο να είναι παγωμένη όταν θα τη χτυπήσουμε σε σαντιγύ (θα χρειαστούμε ένα λίτρο περίπου αλλά επειδή τη βάζουμε στο κορνέ, πρέπει να είναι παραπάνω).
Για περισσότερο γεύση, αντικαταστήστε τη μισή σαντιγύ με crème fraiche épaisse.

6-24 ώρες πριν: αγοράζουμε 1,5-2 κιλά φρέσκιες φράουλες και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ. Βάζουμε το 1/4 της σαντιγύ σε κορνέ για να το χρησιμοποιήσουμε στη διακόσμηση. Βάζουμε τη σαντιγύ (του κορνέ και την υπόλοιπη) στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.

Ξεχωρίζουμε τις πιο καλοσχηματισμένες, περίπου 300 γρ. (25-30 φράουλες ανάλογα με το μέγεθος) και αφαιρούμε τα κοτσάνια, έτσι ώστε οι φράουλες να μπορούν να σταθούν όρθιες (τις βάζω όρθιες σε ένα πιάτο ή μια πιατέλα, λίγο μικρότερη από την τούρτα για να είμαι σίγουρη ότι φτάνουν για τη διακόσμηση). Τις βάζουμε στο ψυγείο.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και καθαρίζουμε άλλα 300 γρ για τη γέμιση. (ίσως χρειαστούν επιπλέον αλλά καλό είναι να μην τις κόψουμε από πριν γιατί χαλάνε).

Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα, βάζουμε 4 λωρίδες λαδόκολλα, έτσι ώστε όταν βάλουμε το παντεσπάνι, να μη φαίνεται η πιατέλα. Οι λωρίδες θα πρέπει να καλύπτουν το κενό της πιατέλας οριακά. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει η πιατέλα καθαρή. Κόβουμε κάθε παντεσπάνι οριζόντια στα δύο έτσι ώστε να έχουμε 4 στρώσεις παντεσπάνι. Το πρώτο πανεσπάνι το βάζουμε όπως είναι, δηλαδή στον πάτο την κάτω μεριά και από πάνω το υπόλοιπο. Το δεύτερο παντεσπάνι θα το γυρίσουμε ανάποδα, έτσι ώστε η τελευταία στρώση να είναι ο λείος πάτος.

  1. Τοποθετούμε στην πιατέλα την πρώτη στρώση πανεσπάνι.
  2. Προσθέτουμε το 1/3 της σάλτσας φράουλα. Το απλώνουμε αφήνοντας 0,5-1 εκ στην περιφέρεια καθαρά για να μην πασαλειφτεί η σαντιγή που θα βάλουμε στο τέλος.
  3. Βάζουμε την επόμενη στρώση παντεσπάνι με το 1/3 της σάλτσας.
  4. Γεμίζουμε με φράουλες κομμένες στη μέση με το κομμένο προς το παντεσπάνι.
  5. Βάζουμε λίγη σαντιγύ (προσοχή, παίρνουμε με ένα κουτάλι τη σαντιγύ και την απλώνουμε με μια σπάτουλα, δεν βάζουμε τη σπάτουλα στη σαντιγύ γιατί θα γίνει ροζ). Θέλουμε να καλυφθούν τα κενά ανάμεσα στις φράουλες και να υπάρχει λίγη σαντιγύ από πάνω.
  6. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 3-5.
  7. Τοποθετούμε το τελευταίο στρώμα παντεσπάνι.
  8. Καλύπτουμε με σαντιγύ που τη στρώνουμε με μια σπάτουλα. Βολεύει η σπάτουλα που σερβίρουμε τα γλυκά.
  9. Καλύπτουμε τα τοιχώματα με σαντιγύ που στρώνουμε με τη σπάτουλα.
  10. Βάζουμε την υπόλοιπη σαντιγύ σε κορνέ.
  11. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο, το ίδιο και το κορνέ. Καλό είνα να μείνουν 2-3 ώρες.
  12. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και βάζουμε το αμύγδαλο στα κάθετα τοιχώματα.
  13. Κάνουμε μια σειρά ροζέτες με το κορνέ στην περιφέρεια. Στο κέντρο κάνουμε μια μεγάλη ροζέτα. Τον ενδιάμεσο χώρο τον γεμίζουμε με φράουλες ολόκληρες αν είναι μικρές ή κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες (τις κόβουμε κατακόρυφα).
  14. Βγάζουμε τις λαδόκολλες τραβώντας απαλά.
  15. Αν δεν έχουμε βάλει αμύγδαλο, κάνουμε και μια σειρά μικρές ροζέτες στη βάση.
  16. Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.

τούρτα φράουλα tL balance



Leave a comment